27 Temmuz 2016 Çarşamba
25 Temmuz 2016 Pazartesi
23 Temmuz 2016 Cumartesi
GÜLLE ATMA
Gülle atma çok eskilere dayanan bir atma sporudur. İnsanlar bir araya gelerek belli ağırlıktaki taşları en uzağa atabilmek için birbirleriyle yarışırlardı. Temel prensip taş veya ağırlığı tek elle atmaya dayanmaktadır. Taş atışlarında belli bir stil yoktur. Taşın ilk atılacağı yer işaretlenir, atış yapılır, düştüğü yerde bıraktığı izin ortası bulunur ve başlangıç noktasına kadar olan mesafe ölçülür, en uzağa atan kişi birinci olarak konulan ödülü alırdı.
İşte buradan hareketle bu günkü modern gülle atma yarışmaları şekillenmiş ve modern hale gelmiştir. Taş yerine metalden yapılma küreler ilk olarak İngilizler tarafından yapılarak kullanılmıştır. 1896 yılından beri olimpiyatlarda gülle atma resmi olimpik spordur.
Günümüzde Ulusal veya Uluslar arası Gülle Atma yarışmalarında, IAAF normları ve teknik özellikleri taşıyan uygun ve onaylanmış IAAF sertifikasına sahip gülleler kullanılmak zorundadır.
Gülle Tutma ve Atma Kuralı
Gülle sadece omuz hizasından tek el kullanılarak atılacaktır. Yarışmacı atışını yapmak için atış çemberi içinde konumunu aldığı zaman, gülle boyun ya da çeneye dokunacak veya bu bölgeye yakın duracak, el atma hareketi sırasında bu pozisyonun aşağısına düşmeyecektir. Gülle omuz hizasının arkasına götürülmeyecektir. Karvil tekniği ile atış yapılmasına izin verilmez.
Yarışmacıların müsabakalar sırasında 3 atış hakları olacaktır. İlk yapılan 3 atıştan sonra yapılan tasnif sonucu en iyi 8 sporcuya 3 atış hakkı daha verilecektir. Müsabakalarda 8 veya bu sayıdan az sporcuyla yapılıyorsa her sporcuya 6 atış hakkı verilecektir.
Gülle Atma Çemberi
Gülle atma çemberi, adı üstünde daire şeklindedir. Çapı 2,135 m'dir. Çember, asfalt veya beton zeminli olacak ve içi beyaz renkli olarak boyanacaktır. Çemberin ön kısmında çarpma takozu bulunur. Çemberin iç kenarı ile kesişecek biçimde ve çember yüzeyine dik olarak konacaktır. Ağaç ya da benzeri bir maddeden yapılacaktır.
Çarpma takozu atış alanı çizgilerinin ortasına gelecek bir biçimde konacak ve yere ya da çemberi çevreleyen betona sıkıca sabitlenecek biçimde imal edilecektir. Yarışmalarda IAAF normlarına uygun ve IAAF sertifikası taşıyan çarpma takozları kullanılacaktır. Bu da uzunluğu 1,22 m, genişliği ise 11,4 cm demektir. Çarpma takozu komple beyaz boya ile boyanacaktır.
Gülle ve Yapısı
Yarışmalarda kullanılacak tüm gülleler yarışma katagorilerine göre verilmiş ağırlara göre olacaktır. Gülle sert demirden, pirinç ya da pirinçten daha yumuşak olmayan herhangi bir metalden, kurşun, ya da benzeri malzeme ile doldurulmuş, metal kaplamalı olarak imal edilmiş olacaktır.
Küre biçiminde olacak ve yüzeyinde pürüzler olmayacaktır. Pürüzsüz olması için ortalama yüzey yüksekliği 1,6 mikro milimetreden az olmalı, yani yüzey pürüzsüzlüğü sınıf numarası N7 ya da daha az olmalıdır.
Gülle Ağırlıkları
- Yıldız Kızlar için yarışmaya kabul ve gelecek bir rekorun onaylanması için 3 kg ağırlıkta olacaktır.
- Genç/Büyük Kadınlar için aynı uygunluk şartları ile 4 kg ağırlığında olacaktır.
- Yıldız Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 5 kg ağırlığında olacaktır.
- Genç Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 6 kg ağırlığında olacaktır.
- Büyük Erkeklerde aynı uygunluk şartlarında 7,260 kg ağırlığında olacaktır.
Güllelerin imalatı aşamasında en fazla 5 gr fazla tolerans uygulanabilecek, kesinlikle verilen bu ağırlığın altında tolerans kullanılmayacaktır.
Uygulanacak Genel Kurallar
Tüm yarışmalar süresince kullanılacak gülleler Organizasyon Kurulu tarafından verilecektir.
Sporcu ve sporcuların kendileri veya sponsorları tarafından temin edilerek yarışmaya getirilen güllelerde IAAF onayı ve sertifikası aranacaktır. Bu gülleleri Organizasyon Kurulu kontrol ederek onayladıktan sonra kullanılmasına izin veri,lecektir. Getirilen gülleler organizasyon kurulunun verdiği güllelerle aynı model veya marka ise getirilen güllelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.
Sporcu ve sporcuların kendileri veya sponsorları tarafından temin edilerek yarışmaya getirilen güllelerde IAAF onayı ve sertifikası aranacaktır. Bu gülleleri Organizasyon Kurulu kontrol ederek onayladıktan sonra kullanılmasına izin veri,lecektir. Getirilen gülleler organizasyon kurulunun verdiği güllelerle aynı model veya marka ise getirilen güllelerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.
Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin, iki ya da daha çok parmağını bandajlamak ya da vücuduna ağırlık bağlamak gibi kendisine yardım veya avantaj sağlayacak her hangi bir araç veya malzeme kullanmayacaktır. Bandajlar eller ve parmaklar üzerinde, iki ya da daha çok parmağın birlikte bandajlanmaması kaydıyla sürekli olabilir. Bu bandajlar yarış başlamadan önce yarışma hakemi tarafından kontrol edilir. Yarışma sırasında atış yaparken eldiven kullanılamaz.
Daha iyi bir kavrama sağlayarak, güllenin el içinden kaymasını önlemek maksadıyla ellerin içine sürmek için toz şeklinde uygun bir maddeyi sürmeye izin verilir. Yarışmacılar bu maddeyi boyunlarına da sürebileceklerdir. Ayrıca bu toz maddeyi gülleyede sürebilirler.
Gülle atmaya sporcu çemberin içine girmek suretiyle, duruş pozisyonu alarak başlayacaktır.
Yarışmacı atışını yaparken veya yaptıktan sonra çarpma takozunun içine dokunabilecektir.
Yarışmacı atma çemberi zeminine veya çarpma takozuna hiçbir madde süremez. Atma çemberi zeminini ayakları ile bozamaz.
Yarışmacı atışını yaparken veya yaptıktan sonra çarpma takozunun içine dokunabilecektir.
Yarışmacı atma çemberi zeminine veya çarpma takozuna hiçbir madde süremez. Atma çemberi zeminini ayakları ile bozamaz.
Hatalı Atışlar
Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.
Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.
Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.
Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.
Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.
ÇEKİÇ ATMA
Çekiç Atma Tarihçesi
Milattan önce 2000 yıllarında İrlanda'da yapılan ''Tailtean Gomes'' oyunlarına dayandığı söylenmektedir. Bu oyunlarda tekerlekler fırlatılarak yarışılırdı. Daha sonra ise tahta bir tutamağın ucuna bağlanan büyük kaya parçalarının fırlatılması şeklindeki yarışmalara dönmüştür. 1866 yılından itibaren İngiltere, İrlanda ve İskoçya'da yarışmalar yapılmıştır. 1900 yılından itibaren Olimpiyatlarda yer almıştır. Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın bir spordur.
Çekiç ve Yapısı
- Çekiç üç parçadan oluşmaktadır. Metal kafa, tel ce sap.
- Metal kafa: Kafa sert demir, pirinç ya da pirinçten daha yumuşak olmayan herhangi bir metalden ya da kurşun, ya da başka bir malzeme ile doldurulmuş metal kaplamadan imal edilmiş olacaktır.
- Tel bir bütün halinde çapı 3 mm'den az olmayan kırılmaz düz çelik yay telinden ve atış sırasında esneme yapmayacak şekilde üretilmiş olacaktır. Sağlam bir bağlantı için telin bir ya da her iki ucu da kıvrılabilir, ya da bükülebilir olacaktır.
- Sap sert bir yapıda olacak ve üzerinde herhangi bir tipteki bir menteşe bağlantısı bulunmayacaktır. 3 kN'luk bir gerilim yükü altında toplam biçim değiştirmesi 3 mm'yi aşmayacaktır. Sapın tel halkası ile sabitlenerek dönmeyecek ve toplam çekiç uzunluğunda bir artış yaratmayacak şekilde tele tutturulmuş olacaktır. Sap, simetrik tasarımda güçlendirilmiş bükülü, ya da düz bir tutuş yeri ile iç uzunluğu en çok 110 mm'lik olarak imal edilecektir. En az sap kopma dayanıklılığı 8 kN'luk olacaktır.
- Tel bağlantıları; tel küresel bilyeli ya da düz bilyeli bir döner halka (fırdöndü) ile metal kafaya bağlanacaktır. Sap ise aynı şekilde bir halka ile tele bağlanacaktır.
Katagorilere göre çekiç ağırlıkları aşağıdaki gibidir:
- Yıldız Kızlar: 3000 gr (3 kg)
- Genç/Büyük Kadınlar: 4000 gr (4kg)
- Yıldız Erkekler: 5000 gr (5 kg)
- Genç Erkekler: 6000 gr (6 kg)
- Büyük Erkekler: 7260 gr
Atış Çemberi
Atış çemberi gülle atma yarışlarında kullanılan çemberle aynı ölçüleri taşımaktadır. Sadece burada kullanılan atış çemberinde çarpma takozu yoktur. (Bknz. Gülle atma adlı yazımız)
Çekiç Atma Kafesi

Kafes 32 mm/sn hızla hareket eden 7260 gr ağırlığındaki bir çekici durdurabilecek biçimde tasarlanıp imal edilecek ve bu direnci sağlayacak bir biçimde olacaktır. Kafesin yerleşimi, çekiç kafesin üzerinden geçmeyecek ya da sekmeyecek biçimde olacaktır.
Kafes U biçiminde olacaktır. Ağız çekiç çıkış genişliği 6 m olacak ve atma çemberi merkezinin 7 m ilerisinde bulunacaktır. 6 m genişliğindeki ağın uç noktaları döner ağın kenar içi olacaktır. Ağ panellerinin, ya da fiber iplerden oluşan ağların en düşük noktadaki yüksekliği, döner kapı noktasına kadar kafesin arkasındaki paneller için en az 7 m ve son 2,80 m'lik paneller için en az 10 m olacaktır.
2 metre genişlikteki hareketli 2 panel kafesin önünde bulunacak ve bunlardan sadece bir tanesi kullanımda olacaktır. Panellerin en az yüksekliği 10 m olacaktır.
Kafes ağları, doğal ya da sentetik fiber tel ya da yüksek gerilimli çelik telden yapılmış olacaktır. Maksimum ağ gözü ölçüsü çelik teller için 50 mm ve tel tipli ağlar için 44 mm olacaktır.
Çekiç Atma Yarışma Formatı
- Yarışmacının başlama pozisyonunda ilk çevirme ve dönüşten önce çekicin kafasını çemberin içindeki veya dışındaki zemine koymasına izin verilir.
- Çekicin kafasının çevirme veya dönüş sırasında, çemberin içindeki, ya da dışındaki zemine, ya da çemberin üstüne değmesi hata sayılmaz. Sporcu atış kurallarını ihlal etmeden atışını durdurup tekrar başlayarak yapabilecektir.
- Çekicin atış sırasında veya atıştan sonra havada kırılması faul sayılmayacak ve sporcuya bu kurala uygun olarak yeni bir atış hakkı verilecektir.
- Her yarışmacı sporcunun 3 atış hakkı vardır. En iyi dereceyi yapan 8 sporcuya 3 atış hakkı daha verilir. Yarışmada 8 veya daha az sayıda sporcu yarışıyorsa bu durumda her yarışmacının 6 atış hakkı olacaktır.
Çekiç Atma Kuralları
- Yarışmalarda kullanılacak çekiçler IAAF normlarına uygun ve IAAF sertifikasına sahip olacaklardır. Yarışmalarda kullanılacak çekiçler Organizasyon Kurulu tarafından verilecektir. Ancak yarışmacı veya sponsoru tarafından temin edilmiş ve sporcunun kullanmayı istediği çekiçler varsa, bu çekiçlerde IAAF normlarına uyggunluk ve IAAF sertifikası aranacaktır. Yine getirilen bu çekiçlerin marka veya tipi Organizasyok Kurulunun verdiği çekiçlerle aynı ise o zaman bu çekiçlerin yarışma sırasında kullanımına izin verilmeyecektir.
- Yarışmalar sırasında Hiçbir çekiç üzerinde kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.
- Yarışmacılar atışlarını yaparlarken herhangi bir yolla örneğin; iki ya da daha çok parmağını bandajlamak ya da vücuduna ağırlıklar bağlamak gibi yarışmacıya avantaj sağlayacak bir araç kullanamazlar. Bandajlar eller ve parmaklar üzerinde iki ya da daha çok parmağın birlikte bandajlanmaması kaydıyla sürekli yapılabilir.
- Yarışmacılar çekiç atışı sırasında eldiven kullanabilir. Ancak eldivenlerin önü ve arkası düz olacak ve baş parmak dışındaki diğer parmaklar açıkta bırakılacaktır.
- Daha iyi bir kavrama veya tutma sağlamak amacıyla, kaymayı önleyici toz şeklindeki maddeler ellere veya tutma sapına sürülebilir. Ayrıca atıcının kullandığı eldivenlere de sürülebilir.
- Atıcılar aış çemberi üzerini veya çamber zeminini ayaklarını sürmek veya ayaklarıyla vurmak suretiyle bozamazlar.
Çekiç Atmada Hatalı Atışlar
- Sporcu atış çemberinin içine girerek duruşunu yapar ve atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine veya dışına vücudunun herhangi bir yeri ile temas ederse yaptığı atış, hatalı atış sayılacaktır.
- Yarışmacı atış kurallarını ihmal etmeden başladığı atışı durdurabilir. Çekici yere veya çember dışına bırakarak atışına yeniden atış çemberinin içinden kurallara uyarak yapabilir.
- Eğer atış yapıldıktan sonra çekicin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa (kafesin haricinde) hatalı atış sayılacaktır.
- Yarışmacı, fırlattığı çekiç zeminle temas etmeden çemberden ayrılırsa bu atış hatalı atış sayılacaktır.
Çekiç Atmada Ölçümler
- Yarışmacının yaptığı her atıştan sonra mesafe ölçümü yapılır.
- Çekicin zeminde oluşturduğu iz ile, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden geçecek şekilde ölçülür.
- Her sporcunun yaptığı en iyi atışını göstermek için ayırt edici bayrak veya işaretler kullanılabilir.
Çekiç Atmada Atış ve Teknik
Sporcu atış çemberi içine girerek atış duruşunu göstererek atışına başlar. Çekiç atışı 2 çeviriş, 3 ya da 4 kere kendi ekseni etrafında dönüşlerle yapılır. Sporcu başı üzerinde 2 çeviriş hareketi ile sol ayağın topuğu, sağ ayağın parmak ucunda, dizler bükük ve sırt dik tutularak dönüş hareketine başlar. Ayak hareketleriyle dizlerin bükülü olması ve merkezi ağırlığın sol ayakta olması sağlanır. Kollar serbest ve sırt dik tutulur ve dönüş hareketine başlanarak tercihen 3 veya 4 dönüş yapılmak suretiyle çekiç fırlatılarak atış tamamlanır.
DİSK ATMA
Disk Atma Tarihçesi
Disk, atletizm sporları içinde en eskiye dayanan spordur. Milattan önce 5. yüzyılda Yunanlı heykelci Myron, disk atan sporcu heykeli ile diski canlandırmıştır.
Diskin Yapısı
1- Diskin gövdesi sert veya dolgu olabilen ve daire biçiminde, metal kenarlı, ağaç ya da uygun bir malzemeden imal edilmiş olacaktır. Metal kenarın kesiti yaklaşık olarak 6 mm yarı çapa sahip daire biçiminde yuvarlak şekillidir. Diskin gövdesinin merkezine destekleyici metal levhalar konabilir. Alternatif olarak aynı alanın düz olması ve diskin ölçülerinin ve ağırlığının kurallara uygun olması koşuluyla disk destek levhaları olmadan da imal edilebilir. Diskin her iki yüzü aynıdır. Çentiksiz, çıkıntısız ve keskin kenarsızdır. Yan taraflar kenar eğiminin başlangıcından merkezindeki 25mm-28,5mm yarı çaplı daireye kadar düz bir hat olarak kalınlaşır.
Diskin şekli aşağıdaki gibidir:
Disk katagorilere göre aşağıdaki ağırlıklarda olacaktır;
- Yıldız Kızlarda: 1000 gr (1 kg)
- Genç/Büyük Kadınlarda: 1000 gr (1 kg)
- Yıldız Erkeklerde: 1500 gr (1,5 kg)
- Genç Erkeklerde: 1750 gr (1,750 kg)
- Büyük Erkeklerde: 2000 gr (2 kg)
Yarışmaların tümünde IAAF normalarına ve sertifikasına sahip diskler kullanılacaktır.
Disk Atma Kafesi
1- Tüm disk atışları, seyircilerin, görevlilerin ve yarışmacıların güvenliğini sağlamak için güvenlik kafesinden ya da etrafı çevrili alandan yapılacaktır. Bu kuralda tanımlanan kafes saha içerisinde diğer yarışların yapılabilmesine ve yarışma sahası dışındaki seyircilerin yarışmayı izleyebileceği biçimde yapılacaktır. Bu koşulların sağlanamadığı ve özellikle antrenman amaçlı kullanılan alanlarda, çok daha basit kafesler kullanılabilir.

3- Kafes şekli U biçiminde olacaktır. Ağız kısmı atma çemberi merkezinin 7 m ilerisinde ve genişliği 6 m olacaktır. 6 m genişliğin son uçları kafesin ağlarının kenarları ile bağlantılı olacaktır. Kafesin yüksekliği en az 10 m olacaktır. Ağ panelinin üst bölümünün en alt noktası en az 4 cm olacaktır.
Diskin kafesin ek yerlerinden veya ağ bölmelerinin arasından ya da altından geçmesini önlemek için kafesin tasarım veya yapım aşamasında her türlü bu gibi tedbirler alınacaktır.
Diskin kafesin ek yerlerinden veya ağ bölmelerinin arasından ya da altından geçmesini önlemek için kafesin tasarım veya yapım aşamasında her türlü bu gibi tedbirler alınacaktır.
4- Kafesin yapımında kullanılan ağ uygun doğal ya da sentetik fiber telden, yumuşak ya da yüksek gerilime dayanıklı çelik tellerden yapılacaktır. Maksimum ağ gözü ölçüsü doğal tel ağ için 44 mm çelik tel için 50 mm olacaktır.5- Aynı yarışmada hem sağ hem de sol elini kullanan sporcuların olması durumunda, bu kafesten disk atışları için maksimum tehlike alanı yaklaşık 69 derece olacaktır. Bu nedenle spor sahasında kafesin konumu ve yönü güvenli kullanım açısından çok önemlidir.
Disk Atış Çemberi
Atış çemberinin kenarı, demir çelik ya da uygun başka bir malzemeden imal edilecek ve üst tarafı dıştaki zemin ile aynı hizada olacaktır. Çemberi çevreleyen zemin beton, sentetik, asfalt gibi malzemeden yapılacaktır. Çemberin iç yüzeyi beton, asfalt ya da kaygan olmayan başka sağlam bir malzemeden de yapılabilir. Bu iç kısmın yüzeyi düz olacak çember kenarının üst tarafından 20 mm daha alçak olacaktır. Çemberin iç çapı 2,50 m'dir. Kenarı ise en az 6 mm kalınlığında olacak ve beyaz renge boyanacaktır.
Disk Atma Genel Kurallar
1- Tüm Uluslararası yarışmalarda IAAF normları ve sertifikası olan diskler kullanılacaktır.
2- Tüm yarışlarda kullanılan diskler Organizasyon Kurulu tarafından yarışmacılara verilecektir. Sporcuların veya sponsorlarının getirdiği disklerde IAAF standardı aranacaktır. Getirilen bu diskler Organizasyon Kurulunun verdiği disklerle aynı marka veya özellikte ise o zaman getirilen bu disklerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.
3- Yarışmalar esnasında hiçbir diskte herhangi bir değişiklik yapılamaz.
4- Atış yaparken yarışmacı herhangi bir yolla, örneğin iki ya da daha çok parmağını birbirine bandajlamak veya vücuduna ağırlıklar bağlamak gibi, kendine yarışmada avantaj sağlayacak araç kullanamaz.
5- Yukarıda belirtilen şartlar dışında bandaj sürekli yapılabilir.
6- Yarışmalar sırasında sporcular eldiven kullanamaz.
7- Daha iyi bir kavrama sağlayabilmek ve kaymayı engellemek için toz şeklindeki maddeleri ellerine veya diskin üzerine sürebilir.
8- Sporcular atışlarını atış çemberinin içinden ve atışa başlama duruşunu göstererek yapacaklardır.
9- Sporcu atışını yaparken atış çemberinin iç kısmına dokunabilir.
10- Yarışmacı her sporcunun 3 atış yapma hakkı vardır. Yarışma sonunda en iyi dereceyi yapan 8 sporcu kaldığında yarışmacılara 3 atış hakkı daha verilecektir. Ancak yarışmalarda 8 veya daha az sporcu varsa o zaman her yarışmacıya 6 atış hakkı verilecektir.
Disk Atma Hatalı Atışlar ve Diğer Kurallar
1- Yarışmacı çemberin içine girip atışa başladıktan sonra çemberin üzerine ya da dışına vücudunun herhangi bir yeriyle temas ederse hatalı atış yapmış sayılır.
2- Yarışmacı, kuralları ihlal etmeden başladığı atışı durdurabilir, atma diskini yere veya çember dışına bırakarak atışına yeniden başlayabilir.
3- Yarışmacı atışını yaptıktan sonra diskin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa (kafesin haricinde) hatalı atış sayılacaktır.
4- Yarışmacı fırlattığı disk atış alanı içindeki zeminle temas etmeden çemberi terk etmeyecektir. Terkederse hatalı atış yapmış sayılacaktır.
19 Temmuz 2016 Salı
CİRİT ATMA
Cirit atma, atletizm dallarından olan bir spordur. Atletizmdeki atma sporlarından olan cirit atma, uzun ok / mızrak şeklindeki cirit diye anılan aletin belli kurallar çerçevesinde en uzağa atma amaçlı spordur. Cirit; metal, fiberglas veya bazı durumlarda karbon fiber'den yapılır. Seyirciler ve görevliler için tehlikeli olabileceği için şartların sağlanmadığı turnuvalarda diğer atletizm dallarının aksine dışında yapılmadığı olmaktadır.
Tarihi
Cirit atma sporu'na ilk kez 1908 yılında girilmiştir. Cirit atma bugün spor için kullanılsa da tarihte cirit, avlanma ve savaş amaçlı kullanılmıştır. Antik Olimpiyatlar'da bu sporun olduğuna dair bilgiler vardır. Aynı şekilde amaç maddeyi olabildiği kadar uzağa atmadır.
Cirit atma, tarihi en eski olan sporlardan biridir. Cirit, eskilerde genellikle avlanma amaçlı olarak kullanılırdı. Eski dönemlerin savaşlarında kullanılmıştır. Spor olarak benimsenmesi bu olaylara dayanmaktadır. Kurallı veya kuralsız belli bir hedefe atma veya en uzak mesafeye atabilme amaçlı yarışmalar her dönem yapılmıştır. Antik Yunanlıların düzenledikleri Olimpiyatlarda bu sporun bulunduğuna dair bilgiler vardır.
Genellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaygın olarak oynanan bir spordur. İlk Uluslar arası yarışmalar 1896 yılında İsveç'te yapılmıştır.
1908 yılında Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmiştir. Kadınlarda cirit atma, 1932 yılında Olimpiyatlara dahil edilmiştir.
Cirit Atma Koşu Yolu
Cirit atma sporundaki koşu yolunun uzunluğu 30 m'dir. Şartlar müsait olursa bu uzunluk 33,5 m olacaktır. 5 cm genişliğindeki iki paralel beyaz çizgi ile işaretlidir. Atış 8 metre yarıçapa sahip bir yayın arkasından yapılır. Yay, 7 cm genişliğinde, boyalı bir şeritten, ya da tahtadan, ya da plastik gibi uygun bir maddeden yapılmış olacaktır. Beyaz renkli ve zeminle aynı hizada olmalıdır. Çizgiler yayın uçlarından, koşu yolunu işaretleyen paralel çizgilere dik açıda çekilidir. Bu çizgiler beyaz, 75 cm uzunluğunda ve 7 cm genişliğinde olacaktır.
Ciritin Yapısı
Cirit 3 kısımdan oluşur. Baş, gövde ve tutamak. Gövde, sert veya içi boş olabilir, ancak sabit ve tek parçalı bir bütün oluşturmak için metal ya da uygun bir malzemeden imal edilmiş olacaktır. Gövde, sivri uç ile sona eren metal kafaya bağlanacaktır. Gövde yüzeyinde girinti, çıkıntı, ya da çentik veya pürüzlülük olmayacak ve yüzeyi her tarafta pürüzsüz olacaktır. Ciritin başı metalden yapılmış olacaktır. Eğer cirit başının uç kısmına güçlendirilmiş ek bir başlık bağlanmışsa, cirit başının tüm yüzey boyunca düzgün bütünlük oluşturması zorunludur.
Ciritin ağırlık merkezini kaplaması zorunlu olan ip tutamak, gövdenin çapından en çok 8 mm daha yüksek olacaktır. İp tutamak, düzgün, kaymaz bir yüzeye sahip olmalı, ayrıca girintisiz ve çıkıntısız olmalıdır. Tutamak her yerde aynı kalınlıkta olmalıdır.
Ciritin gövde kesiti düzgün dairesel biçimde olmalıdır. Gövdenin çapının en geniş olduğu yer tutamağın hemen önünde olacaktır. Cirit tutamaktan başlayarak öndeki uca ve arkadaki kuyruğa doğru incelecektir. Ciritin başının arkasındaki çaptaki azalma 2,5 mm'yi geçmeyecek ve başın 30 cm arkasına kadar cirit boyunca aynı kalacaktır.
Cirit Atma yarışmaları katagorilerine göre IAAF normlarına uygun özellikte aşağıdaki gibi olacaktır.
- Yıldız kızlar: 500 gr ağırlığında ve 2 m uzunluğunda
- Genç/Büyük Kadınlar: 600 gr ağırlığında ve 2 m uzunluğunda
- Yıldız Erkekler: 700 gr ağırlığında ve 2,20 m uzunluğunda
- Genç Erkekler: 800 gr ağırlığında ve 2,30 m uzunluğunda
- Büyük Erkekler: 800 gr ağırlığında ve 2,60 m uzunluğunda
IAAF normalarına uygun ve IAAF sertifikalı olacaktır.
Cirit atış sırasındaki artma özelliğini ve ağırlık merkezini değiştirecek ek parça ya da diğer aletlerle donatılmış olmayacaktır.
Ciritin metal kafasının ucuna doğru incelmesi uç açısının 40 dereceden fazla olmaması gerekmektedir.
Yarışmalar sırasında ciritler Organizasyon Kurulu tarafından temin edilerek verilecektir. Ancak Sporcuların veya sponsorlarının temin ettiği ciritler varsa, o zaman bu ciritlerde IAAF normları ve sertifikası olması şartı aranacaktır. Getirilen bu ciritler Organizasyon Kurulunun verdiği ciritlerle aynı marka veya özellik taşıyorsa bu ciritlerin kullanılmasına izin verilmeyecektir.
Cirit Atma Yarışma Kuralları
- Cirit, tutamak yerinden tutulacak, omuz üzerinden ya da atış kolunun üst kısmından atılacaktır. Geleneksel olmayan atış tekniklerine yarışmalarda izin verilir.
- Atış sadece metal kafa barının uç bölümünün diğer bölümlerden önce atış alanı zeminiyle teması durumunda geçerli sayılırlar.
- Atışın genel kurallara uygun olarak yapılması şartıyla, cirit atış sırasında ya da havada iken kırılırsa, bu kırılma nedeniyle sporcu dengesini kaybederek atış kurallarını ihlal etse dahi, bu atış hatalı atış sayılmayacak ve her iki durumda da yarışmacıya yeni atış hakkı verilir.
- Yarışmalarda her sporcunun 3 atış hakkı olacaktır. En iyi dereceyi yapan 8 sporcu 3 atış hakkı daha alacaktır. Yarışmalarda 8 veya daha az sayıda sporcu bulunuyorsa bu durumda her sporcu 6 atış hakkı kullanır.
Atış Mesafesi Ölçümü
Cirit atma yarışında, ciritin ucunun zemine ilk olarak temas ettiği yerden, yayın iç kenarına kadar, yayın bir parçası olduğu dairenin merkezinden geçen hatta göre ölçüm yapılacaktır. Ölçümler elektronik cihazlarla yapılacaktır. Uluslar arası yarışmalarda her atış video kayıt cihazı ile kaydedilecektir.
Cirit Atma Dünya Rekorları
Erkekler
- Jan ZELENY 98,48 m, Çek Cumhuriyeti
Kadınlar
- Barbora Spotakova 72,28 m, Çek Cumhuriyeti
ATLETİZM TARİHÇESİ
Atletizm, bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür etkinlikler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.
Bilinen ilk koşu yarışı MÖ 3800'lü yıllarda Mısır'da düzenlenmiştir. Ama tarihin en ünlü atletizm yarışmaları, ilk kez Eski Yunanistan'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda gerçekleşmiştir. Eski Olimpiyat Oyunları, yalnızca spor yarışmalarının düzenlendiği bir etkinlik değil, aynı zamanda sporun sanat ve kültürle birleştiği büyük şenliklerdi. Atletler yarışmalardan 10 ay önce hazırlanmaya başlar, son ayı da Olimpiyat Oyunları’nın düzenlendiği yer olan Olympia 'da geçirirlerdi. Yarış öncesi hazırlanma değişik biçimlerde günümüzde de sürmektedir.
Atletizm, insanın tüm güç ve yeteneğinin neredeyse tümüyle kullanılmasını gerektirir. Atletler birbiriyle yarışırken, aynı zamanda kendi güç ve yeteneklerinin sınırlarını tanır, bunları geliştirmeye çalışırlar.
Pist ve alan atletizmi üç ana dala ayrılır: Koşu, yürüyüş ve alan (atlama ve atma) yarışları.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)